EU NAVFOR MED operația Sophia: mandat prelungit până la 31 decembrie 2018

La 25 iulie 2017, Consiliul a prelungit mandatul EU NAVFOR MED operația Sophia până la 31 decembrie 2018. EU NAVFOR MED operația SOPHIA este operația navală a UE menită să submineze modul de operare al persoanelor care introduc ilegal migranți și al traficanților de ființe umane în zona central-sudică a Mării Mediterane. Operația are două sarcini de sprijinire: formarea personalului pazei de coastă și al forțelor navale libiene și contribuția la punerea în aplicare a embargoului ONU asupra armelor în marea liberă din largul coastei Libiei în conformitate cu RCSONU 2292 (2016) și 2357 (2017).

De asemenea, Consiliul a modificat mandatul operației, cu următoarele obiective:

  • instituirea unui mecanism de monitorizare a stagiarilor pentru a asigura eficiența pe termen lung a formării personalului pazei de coastă libiene;
  • realizarea de noi activități de supraveghere și culegerea de informații cu privire la traficul ilegal de petrol exportat din Libia, în conformitate cu RCSONU 2146 (2014) și 2362 (2017);
  • creșterea posibilităților de schimburi de informații privind traficul de persoane cu agențiile de aplicare a legii din statele membre, cu FRONTEX și cu EUROPOL.

„Acum doi ani, statele membre ale Uniunii Europene au decis în unanimitate să abordeze împreună una dintre cele mai josnice practici infracționale din ziua de astăzi - traficul de persoane - prin instituirea EU NAVFOR MED operația SOPHIA. Numeroase persoane suspectate de introducerea ilegală de migranți au fost reținute și numeroase vieți au fost salvate în Marea Mediterană, iar începând de anul trecut personalul nostru, femeile și bărbații care servesc sub drapel european, asigură și formare pentru paza de coastă libiană și garantează punerea în aplicare a embargoului asupra armelor în marea liberă în largul coastei Libiei. Astăzi, îmi face o plăcere deosebită să anunț că mandatul operației SOPHIA a fost reînnoit în mod unanim, adăugându-se și de această dată noi sarcini”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. „Ca aspect prioritar, vom demara în următoarele zile revizuirea planului operațional pentru a include noile sarcini, precum mecanismul pentru monitorizarea activităților pazei de coastă și forțelor navale libiene ulterior formării, și pentru a consolida eficacitatea misiunii și repartizarea responsabilității între statele membre”, a adăugat aceasta.

Context

EU NAVFOR MED operația SOPHIA a fost lansată la 22 iunie 2015, în cadrul abordării cuprinzătoare a UE vizând o mai bună gestionare a migrației neregulamentare și subminarea rețelelor traficanților de persoane și ale persoanelor care introduc ilegal migranți.

Operația a intrat în faza sa activă în octombrie 2015, permițând identificarea, capturarea și înlăturarea navelor folosite sau suspectate că sunt folosite de persoane care introduc ilegal migranți sau de traficanți. De la acea dată și până în prezent, operația a contribuit la arestarea și transferul către autoritățile italiene a 110 persoane suspectate de introducerea ilegală de migranți sau de trafic de persoane și a neutralizat 470 de nave. În plus, operația a contribuit la salvarea a aproximativ 40 000 de vieți.

La 20 iunie 2016, Consiliul a adăugat cele două sarcini de sprijinire la mandatul operației. De atunci, operația a asigurat formarea a 136 de persoane – personal al pazei de coastă și al forțelor navale libiene. De asemenea, a inițiat comunicații cu peste 650 de ambarcațiuni, a efectuat 51 de abordări pașnice, 7 chestionări cu privire la statul de pavilion și 3 inspecții în cadrul contribuției sale la punerea în aplicare a embargoului ONU asupra armelor în marea liberă din largul coastei Libiei.

Comandantul operației EU NAVFOR MED este contraamiralul Credendino din Italia. Comandamentul misiunii se află la Roma.