Declarația președintelui Donald Tusk cu privire la reuniunile Consiliului European și la agenda liderilor

Astăzi am dezbătut agenda liderilor pentru activitatea noastră în următorii doi ani și mă bucur că am primit sprijinul univoc al tuturor liderilor UE pentru a da undă verde acestui plan. Nu este o misiune ușoară, întrucât agenda liderilor își propune obiectivul ambițios de a aborda chestiunile cele mai controversate, și mă refer aici la reforma zonei euro, criza migrației, securitatea internă, comerțul și finanțarea viitoare a UE. Din acest motiv am propus, de asemenea, o nouă metodă de lucru, care poate că este, într-o anumită măsură, mai directă, dar în același timp este și mai informală. Aceasta va presupune abordarea deschisă a domeniilor în care cooperarea europeană nu funcționează corespunzător și identificarea cu onestitate a motivelor.

Abordarea deschisă este o practică sănătoasă, atât timp cât se bazează pe respect și ne ajută să avansăm. Și acesta este spiritul în care urmează să ne desfășurăm activitatea viitoare. Dar motivul pentru care sunt foarte mulțumit astăzi este acela că niciunul dintre lideri nu a pus sub semnul întrebării faptul că trebuie să acționăm uniți, printr-o strânsă cooperare, bazată pe implicarea tuturor statelor membre.

După intervenția prim-ministrului May de seara trecută, precum și în urma dezbaterii noastre despre Brexit din această dimineață, impresia mea este că relatările legate de blocajul dintre UE și Regatul Unit au fost exagerate. Și cu toate că progresele nu sunt suficiente, aceasta nu înseamnă că nu există. Astăzi, Consiliul a convenit să înceapă discuțiile pregătitoare interne în ceea ce privește cadrul pentru viitoarea relație și măsurile tranzitorii. Este evident că acest lucru nu ar fi posibil fără noul impuls dat de discursul de la Florența al prim-ministrului May. Aș dori să îi asigur pe prietenii noștri britanici că, în cadrul lucrărilor noastre interne, vom ține seama de propunerile prezentate la Florența. Așadar, negocierile își urmează cursul, iar noi vom continua să le abordăm în mod pozitiv și constructiv. Și întrucât depunem cu toții eforturi active pentru a ajunge la un acord, sper că vom fi în măsură să trecem la cea de a doua etapă a discuțiilor noastre în decembrie.

În cele din urmă, în urma discuțiilor noastre de aseară referitoare la Turcia, am însărcinat Comisia să reflecteze asupra oportunității unei suprimări și reorientări a fondurilor de preaderare. A fost o discuție de fond, dorința noastră este să ținem ușa deschisă pentru Ankara, dar realitatea actuală din Turcia îngreunează punerea ei în aplicare. De asemenea, s-a subliniat faptul că Turcia trebuie să respecte toate statele membre în relațiile sale cu UE, inclusiv în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului de uniune vamală existent. În plus, am ținut seama de preocupările exprimate de președintele Anastasiades referitoare la acțiunile Turciei față de ciprioții greci și de maroniți.