Cumpărăturile online: mai puține frontiere înseamnă oferte mai bune

Călătoriți, cumpărați, vizionați și vorbiți la telefon în întreaga UE, fără bariere și costuri suplimentare. Este vorba despre piața internă a UE și despre ce realizează Parlamentul.

Majoritatea site-urilor de cumpărături din UE nu permit utilizatorilor să cumpere din altă țară UE, potrivit Comisiei Europene. Dar acest Crăciun ar putea fi ultimul în care consumatorii trebuie să se împace cu așa-numita „blocare geografică”. În noiembrie 2017, Parlamentul European a ajuns la un acord provizoriu cu guvernele UE pentru a elimina această limitare pentru cumpărăturile online.

Citește mai departe...

„Este pentru toți venezuelenii”: opoziția democratică din Venezuela primește Premiul Saharov

„Premiul este pentru toți venezuelenii din lume”, a declarat președintele Parlamentului, Antonio Tajani, înmânând premiul. Președintele a menționat că situația drepturilor omului din Venezuela se deteriorează și a cerut „revenirea la alegeri libere, cu participarea tuturor, astfel încât poporul venezuelean să poată decide asupra propriului viitor”.

„Săptămâna trecută, președintele Maduro a decis într-un mod arbitrar și antidemocratic să interzică principalelor partide de opoziție să candideze la alegerile prezidențiale. Această situație nu poate continua”, a spus președintele Tajani. „Vrem ca țara să se întoarcă la democrație, la demnitate și libertate”, a subliniat dumnealui.

Citește mai departe...

Raportul comun privind progresele deschide drumul către faza a doua a negocierilor Brexit, spune PE

 • Parlamentul salută raportul comun prezentat de negociatorii UE și britanici
 • Deputații subliniază nevoie de a negocia cu bună credință
 • Chestiunile neclarificate trebuie rezolvate înainte ca PE să își dea consimțământul

Parlamentul European salută raportul comun UE-Marea Britanie privind progresul negocierilor Brexit și recomandă deschiderea fazei următoare.

În rezoluția votată miercuri, Parlamentul salută raportul comun privind Brexit, așa cum a fost prezentat de negociatorii celor două părți la 8 decembrie. Rezoluția a fost adoptată cu 556 de voturi la 62 și 68 de abțineri.

Citește mai departe...

Deputații prelungesc și extind planul UE de investiții până la 500 miliarde euro

 • Fondul european pentru investiții strategice (EFSI) va fi prelungit până în 2020
 • Finanțarea EFSI va crește pentru a susține proiecte mai inovatoare
 • Prioritatea investițiilor în proiecte cu risc mare și în cele care promit cele mai bune profituri economice și sociale

 
EFSI, care a ajutat la refacerea economică din 2015, a fost prelungit până în 2020 și i-au fost alocați mai mulți bani, prin votul în plen de marți.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: controale la numerarul care intră sau iese din UE, angajare pentru tineri, Ungaria

Pe agenda Parlamentului se află controalele mai stricte la numerarul care intră sau iese din UE, combaterea șomajului în rândul tinerilor, valorile UE și Ungaria, persoanele cu handicap.

Luni, membrii comisiilor pentru afaceri economice și libertăți civile votează propuneri de a întări controalele la numerarul care intră sau iese din UE pentru a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Citește mai departe...

Bugetul 2018 aprobat : sprijin pentru tineri, creştere economică, securitate

 • buget mai mare pentru creștere economică durabilă, locuri de muncă, securitate, schimbări climatice
 • €116.7 milioane de euro mai mult pentru lupta împotriva șomajului
 • reduceri la finanțările pentru Turcia

Pentru anul viitor, deputații au aprobat fonduri mai mari pentru tinerii şomeri, precum şi finanţare suplimentară pentru IMM-uri, programe de cercetare şi Erasmus.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: bugetul UE, litigiile legate de investiții și Paradise Papers

Deputații europeni votează asupra bugetului UE 2018, discută despre înființarea unei noi instanțe și se întâlnesc cu jurnaliștii care au dezvăluit informații despre Paradise Papers.

Deputații europeni dezbat, miercuri, bugetul anului viitor. Parlamentul a convenit provizoriu asupra acestuia cu statele membre. Dezbaterea este urmată de un vot pe 30 noiembrie.

Citește mai departe...

Inteligența artificială: algoritmii ascunși care ne modelează viețile

Algoritmii afectează orice, de la știrile pe care le citim, până la publicitatea ce ne este oferită, dar majoritatea oamenilor nu știu prea multe despre aceștia.

Modul în care inteligența artificială și algoritmii influențează informațiile la care avem acces a fost discutat în Parlament pe 21 noiembrie în cursul conferinței anuale STOA. STOA oferă membrilor Parlamentului European studii și informații independente, de înaltă calitate și științific imparțiale, care ajută la evaluarea impactului noilor tehnologii.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: glifosatul, televiziunea online, conferința despre Africa

Deputații europeni discută despre interzicerea glifosatului, votează noi reguli pentru facilitarea difuzării programelor TV și radio online și participă la o conferință privind Africa.

Glifosatul

Luni, Parlamentul a organizat o audiere publică privind o inițiativă europeană a cetățenilor care solicită interzicerea la nivel european a glifosatului, un erbicid controversat. În octombrie, deputații europeni au respins planurile Comisiei Europene de reînnoire a permisului de folosire a acestui erbicid cu zece ani și, în schimb, au propus o interdicție completă până în 2022. Guvernele UE urmează să voteze o reînnoire de cinci ani pe 27 noiembrie.

Citește mai departe...

Parlamentul adoptă noile reguli anti-dumping pentru a proteja joburile și industria UE

 • Apărarea comercială a UE trebuie întărită pentru a contracara importurile la preț de dumping
 • Adăugarea unor criterii sociale și de mediu
 • Nicio obligație suplimentară pentru companiile UE, sprijin pentru IMM-uri

Deputații au votat miercuri reguli UE mai puternice pentru a combate importurile subvenționate și la preț de dumping.

Pentru prima dată în lume, regulile comerciale ale UE vor cere partenerilor comerciali din afara Uniunii să respecte standardele internaționale sociale și de mediu pentru a preveni dumpingul. Obiectivul este de a crește protecția joburilor și afacerilor UE în fața unor importuri ieftine incorecte din state terțe care interferează puternic în economie.

Citește mai departe...