Parlamentul adoptă noile reguli anti-dumping pentru a proteja joburile și industria UE

  • Apărarea comercială a UE trebuie întărită pentru a contracara importurile la preț de dumping
  • Adăugarea unor criterii sociale și de mediu
  • Nicio obligație suplimentară pentru companiile UE, sprijin pentru IMM-uri

Deputații au votat miercuri reguli UE mai puternice pentru a combate importurile subvenționate și la preț de dumping.

Pentru prima dată în lume, regulile comerciale ale UE vor cere partenerilor comerciali din afara Uniunii să respecte standardele internaționale sociale și de mediu pentru a preveni dumpingul. Obiectivul este de a crește protecția joburilor și afacerilor UE în fața unor importuri ieftine incorecte din state terțe care interferează puternic în economie.

Citește mai departe...

Siguranța rutieră: sistemele de asistență auto trebuie să fie obligatorii la autoturismele noi

Toate autoturismele noi ar trebui să fie echipate cu sisteme de asistență capabile să detecteze pietonii, să frâneze automat și să adapteze viteza, spune o rezoluție adoptată marți.

În fiecare an, peste 25 000 de persoane sunt ucise și sute de mii rănite pe drumurile Europei. Aproximativ 90% dintre aceste accidente se datorează erorilor umane.

Multe dintre acestea ar putea fi evitate prin utilizarea noilor sisteme tehnologice de asistență a șoferilor în situații periculoase. În momentul de față, sistemele sunt prezente în relativ puține modele de vârf, dar având în vedere avantajele lor evidente, deputații europeni doresc ca acestea să devină obligatorii pentru toate autoturismele noi. Votul asupra rezoluției va avea loc joi, 14 noiembrie.

Citește mai departe...

Deschiderea sesiunii – Parlamentul va alege doi noi vicepreședinți

Preşedintele Antonio Tajani a anunţat că Parlamentul va alege doi noi vicepreşedinţi miercuri, la începutul sesiunii de vot, la Strasbourg.

Termenul limită pentru desemnarea candidaților este marţi, 14 noiembrie, la orele 20.30. Votul pentru alegerea celor doi noi vicepreședinți va avea loc miercuri, la 12:30.

După recentul cutremur din Iran şi Irak, Preşedintele Tajani a trimit două scrisori de condoleanţe şefilor de stat şi de guvern ale acestor state, exprimând solidaritatea Parlamentului European cu toţi cei afectaţi.

Citește mai departe...

Toleranță zero față de abuzurile și hărțuirea sexuale

  • o strategie și reguli UE împotriva violenței bazate pe gen
  • măsuri de combatere a tăcerii, mai ales de către cei vulnerabili
  • un grup de lucru de experți independenți care să examineze situația din PE

Deputații condamnă puternic orice formă de violență sexuală și deplâng faptul că aceste acte sunt tolerate cu atâta ușurință. Făptuitorii trebuie pedepsiți, spun ei.

Parlamentul reiterează apelul său din 2014 adresat Comisiei Europene de a propune o strategie la nivelul UE, inclusiv propuneri legislative cu instrumente obligatorii, pentru a proteja femeile împotriva violenței, inclusiv abuzuri și hărțuire sexuală la adresa femeilor și fetelor.

Citește mai departe...

Deschiderea sesiunii - minut de reculegere pentru victimele incendiilor din Portugalia și Spania

Președintele Tajani a comemorat victimele recentelor incendii de pădure din Portugalia și Spania și pe cele ale uraganului Ophelia din Irlanda, la începutul sesiunii de la Strasbourg.

Incendiile sunt foarte îngrijorătoare, a spus președintele Tajani, 750 000 de hectare fiind incendiate în acest an în Europa, peste 100 de oameni pierzându-și viața doar în Portugalia. Un serviciu de protecție civilă ar trebui organizat imediat pentru a ajuta comunitățile în situații de urgență.

Președinții Tajani, Tusk și Juncker au fost de acord să doneze premiile în bani conferite Uniunii Europene ca parte a premiului Prințesei de Asturia acordat săptămâna trecută, comunităților din Portugalia și Spania afectate de incendii, pentru a exprima solidaritatea cu cei afectați.

Citește mai departe...

Încrederea cetățenilor europeni în UE şi în Parlamentul European continuă să crească

  • Sondajul de opinie Parlametru privind percepția cetățenilor asupra Uniunii Europene și Parlamentului European
  • 64% din cetățenii europeni consideră că țara lor a beneficiat de statutul de țară membră a UE
  • Apartenența la UE este un lucru bun, afirmă 57% dintre cetățenii europeni

Ponderea cetățenilor care consideră că țara lor a beneficiat de apartenența la UE este de 64%, înregistrându-se o creștere cu patru puncte procentuale față de rezultatele din octombrie 2016.

Rezultatele ultimului sondaj al Parlamentului European (Parlametru) arată că o majoritate clară de 57% dintre cetăţenii europeni consideră că apartenența ţării lor la UE este un lucru bun, un nivel care se apropie de cel înregistrat înainte de criză.

Citește mai departe...

Lucrătorii detașați în cifre

Tot ce trebuie să știți despre lucrătorii detașați din UE și felul în care Parlamentul European dorește să îi protejeze și să elimine concurența neloială.

UE lucrează la o reformă a normelor privind detașarea lucrătorilor. În această lună, comisia pentru ocuparea forței de muncă votează asupra poziției sale.

Dezbaterea a fost aprinsă, motivată de nevoia de a găsi un echilibru între drepturile sociale ale lucrătorilor, pe de o parte, și concurența economică, pe de altă parte.

Scopul reformei este de a asigura condiții salariale corecte și o protecție bună lucrătorilor detașați, dar și un mediu corect companiilor.

Citește mai departe...

Perturbatorii endocrini, glifosatul: sănătatea oamenilor trebuie să fie pe primul loc

„Protecția copiilor și a albinelor este mai importantă decât interesele economice pe termen scurt", susține raportorul. PE cere verificarea pesticidelor ce ar putea afecta sistemul endocrin.

Pe 4 octombrie, Parlamentul a blocat propunerea Comisiei Europene care ar fi scutit unele substanțe chimice din pesticide de la identificarea perturbatorilor endocrini, chiar dacă unele au fost proiectate pentru a ataca sistemul endocrin al organismului, de exemplu în dăunători.

„Criteriile propuse de Comisie nu pot fi numite științifice”, a declarat unul dintre raportori, Jytte Guteland (S&D, Suedia). Celălalt raportor este Bas Eickhout (Verzi/ALE, Olanda). 

Conform unei decizii din 2015 a Curții Europene de Justiție, Comisia a încălcat legislația UE prin faptul că nu a stabilit criterii științifice pentru identificarea la timp a perturbatorilor endocrini, adică până la sfârșitul anului 2013. Comisia a susținut că evaluarea impactului reglementării perturbatorilor endocrini, inclusiv a aspectelor economice, trebuie să vină pe primul loc. Curtea a spus că aspectele științifice și alte aspecte referitoare la perturbatorii endocrini ar trebui să fie separate.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: azilul, glifosatul, Premiul Saharov, Premiul Cetățenilor

Săptămâna aceasta, deputații vor discuta despre relocarea refugiaților, calitatea alimentelor și riscurile glifosatului. Pe ordinea de zi se mai află Premiul Saharov și Premiul Cetățenilor.

Politica în domeniul azilului

Joi, deputații europeni de la comisia pentru libertăți civile votează Cadrul Uniunii de Relocare, care oferă resortisanților țărilor terțe protecție internațională. Propunerea stabilește norme comune privind primirea și transferul persoanelor care au solicitat protecție într-un stat membru.

Eficiența energetică a clădirilor

Conform noilor reguli care vor fi votate miercuri în cadrul comisiei pentru industrie, clădirile din UE trebuie să fie foarte eficiente din punct de vedere energetic până în 2050.

Citește mai departe...

Ce s-a întâmplat în plen: Brexit, Catalonia, protecția sănătății

Lipsa progresului în Brexit, Catalonia, disruptoarele endocrine și o mai bună protecție a drepturilor pasagerilor și lucrătorilor din transportul aerian: ce s-a întâmplat în plen.

Marți, deputații europeni au criticat lipsa de progres în discuțiile Brexit privind drepturile cetățenilor, Irlanda de Nord și angajamentele financiare ale Regatului Unit.

Miercuri, deputații europeni au organizat o dezbatere privind constituția, statul de drept și drepturile fundamentale în Spania, ca urmare a evenimentelor din Catalonia. În încheierea dezbaterii, președintele Antonio Tajani a spus: „Acest Parlament face un apel la o deliberare calmă și profundă, care să încurajeze dialogul în Spania”.

Citește mai departe...