Planuri pentru 2017: Ai putea încerca să fii voluntar

Serviciul European de Voluntariat a avut, din 1996, peste 100.000 de voluntari din Europa şi din întreaga lume, care i-au ajutat pe tinerii dezavantajaţi prin diverse proiecte, cum ar fi să îi înveţe să facă afişe, să grădinărească ori să gătească. Urmăreşte filmuleţul nostru, află mai multe şi, de ce nu, în planurile tale pentru anul viitor include şi să-ţi dedici timpul pentru a-i ajuta pe alţii.

Aproape un sfert dintre europenii cu vârsta de peste 15 ani sunt implicați în activități de voluntariat. Cu toate acestea, cea mai mare parte din aceste activităţi vizează comunităţile locale; doar 7% dintre activități au legătură cu o altă ţară UE şi 11% cu alte părţi ale lumii.

Citește mai departe...

Conectați-vă cu Parlamentul European pe social media

 

De la Facebook și Twitter, până la LinkedIn și Snapchat, Parlamentul Eurohttp://www.europarl.europa.eu/external/html/socialmediaataglance/default_ro.htmlpean este activ pe majoritatea platformelor majore de social media pentru a comunica mai bine cu dumneavoastră. Pe aceste platforme, nu oferim doar informații de background și cele mai importante știri, ci și clipuri video, infografice, fotografii și posibilitatea de a discuta probleme de actualitate.

De asemenea, vă oferim și EP Newshub - instrumentul nostru special pentru a urmări politica PE în timp real. Citiți ghidul nostru interactiv despre activitatea Parlamentului European pe social media.

EP Newshub este un serviciu de știri instantanee din Parlamentul European, care adună laolaltă toate informațiile publicate pe internet de europarlamentari, de grupuri politice,  de președintele Parlamentului, precum și de serviciul de știri al Parlamentului. Citiți articolul nostru pentru a afla cum să profitați la maximum de acest serviciu.

Citește mai departe...

Porturile UE: Deputații aprobă susțin claritate privind taxele și subvențiile

Taxele și finanțările pe care porturile UE le primesc de la companiile de transport și de la guverne trebuie să fie mai clare conform regulilor aprobate de deputați miercuri.

”După 15 ani de discuții despre o politică portuară europeană, avem în sfârșit un acord: modelele existente de administrare a porturilor pot fi menținute și pentru prima dată se pune accentul pe condiții bune de lucru, o parte importantă a competitivității porturilor, care nu a fost negociabilă din punctul nostru de vedere”, a spus raportorul Knut Fleckenstein (S&D, DE).

"Transparența financiară este centrală pentru acest acord, care ar trebui să ușureze sarcina Comisiei de a crea un regim coerent privind ajutoarele de la stat și să atragă investiții în porturi”, a mai spus el.

Citește mai departe...

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar vor primi Premiul Saharov 2016

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar, supraviețuitoare ale Statului Islamic, vor primi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire acordat de Parlamentul European, marți, 13 decembrie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Strasbourg. După ce au scăpat de sclavia sexuală la care au fost supuse de Statul Islamic, cele două au devenit purtătoare de cuvânt pentru comunitatea yazidită și femeile afectate de violența sexuală a campaniei ISIS.

Aflați povestea lor și lucruri interesante despre lupta lor în videoclipul nostru. Puteți, de asemenea, să urmăriți live ceremonia de la Strasbourg.

Citește mai departe...

#EmergencyLessons, importanța educației în rândul copiilor aflați în situații de urgență

La nivel mondial, 462 de milioane de copii de vârstă școlară și adolescenți trăiesc în statele afectate de războaie ori dezastre naturale, iar aproximativ 75 de milioane au nevoie de o susținere educațională. Proiectul #EmergencyLessons este despre copiii din întreaga lume care sunt nevoiți să își ducă viața afectați de crize. Copii, profesori și voluntari din toată lumea s-au întâlnit la Parlament, pe 6 decembrie, pentru susținerea acestui proiect.

Procesul educațional este afectat ori de câte ori apar situații de urgență, precum cutremure, inundații, conflicte civile, ori chiar crizele de sănătate a populației, cum ar fi apariția unui focar de Ebola.

Potrivit UNICEF, educația și activitatea școlară dau copiilor un sentimen de normalitate. În timpul și după situațiile de urgență, acestea sunt la fel de importante ca alimentele și medicamentele, oferind nu doar posibilitatea de a supraviețui, ci și aceea de a prospera.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: terorism, viitorul Europei, măsuri de combatere a spălării de bani

Construirea unei Europe mai democratice, mai transparente și mai eficiente, dar și ajutarea statelor membre în combaterea terorismului sunt teme ale acestei săptămâni, în comisiile parlamentare.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a votat luni cu privire la o propunere de directivă de combatere a terorismului. Călătoria în scopuri teroriste, oferirea sau obținerea unei formări în scop terorist, instigarea la acte de terorism ori finanțarea activităților de acest gen ar putea fi încadrate la infracțiuni.

Comisia pentru transport a votat, luni, în privința unor noi reguli, prin care piața UE să se deschidă mai mult către transportul feroviar intern de călători, dar și în ceea ce privește asigurarea unor condiții egale pentru companiile feroviare. Marți și miercuri va avea loc o întâlnire cu presa, în care vor fi expuse aceste tematici, la care vor participa și deputați europeni și experți.

Citește mai departe...

În curând vei putea să folosești abonamentul online de filme și în străinătate

Este o problemă des întâlnită în vacanță: nu poți să vezi emisiunea preferată sau serialul favorit pentru că abonamentul online pe care îl folosești acasă nu funcționează în străinătate din cauza restricțiilor privind drepturile de autor. Acest lucru s-ar putea însă schimba curând.

Pe 29 noiembrie, comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a susținut o propunere prin care consumatorul are dreptul să își folosească abonamentul online pentru filme sau alt tip de conținut digital și în timpul șederii temporare într-o altă țară UE. Urmărește videoul nostru pentru a afla mai multe detalii.

Mulți oameni plătesc servicii online precum Netflix sau Viasat’s Viaplay pentru a accesa conținut protejat de drepturile de autor: filme, muzică, programe sportive, jocuri, cărți în format electronic.

Citește mai departe...

Protecția datelor: „Cazul Snowden ne-a învățat că avem nevoie de standarde înalte”

Acordul umbrelă UE-SUA privind protecția datelor personale schimbate în cadrul procedurilor judiciare, dezbătut miercuri și votat joi de europarlamentarii reuniți în plenul de la Bruxelles, va ajuta la restabilirea încrederii după cazul Snowden, consideră eurodeputatul raportor Jan Philipp Albrecht (Grupul Verzilor, Germania).

Acest acord, cunoscut sub numele de Acordul-umbrelă cu SUA, se referă la schimbul de date cu caracter personal atunci când e vorba de infracțiuni, inclusiv de terorism. Semnarea acordului va permite „standarde ridicate și o mai mare protecție” a datelor personale, a declarat europarlamentarul într-un interviu.

Citește mai departe...

Manolis Kefalogiannis: „Intrăm într-o nouă etapă a relațiilor UE-Turcia”

Negocierile de aderare a Turciei la UE au fost suspendate până când vor fi ridicate „măsurile represive disproporționate” luate de autoritățile turce ca răspuns la tentativa de puci eșuată. Este decizia Parlamentului, luată la peste 10 ani de la debutul discuțiilor despre aderare. Turcia a reacționat și a transmis că va permite miilor de migranți să intre în Europa. Manolis Kefalogiannis (PPE, Grecia), șeful delegației PE în Turcia, a spus că „intrăm într-o nouă etapă a relațiilor UE-Turcia”.

De când lovitura militară de stat a eșuat, în iulie 2016, zeci de mii de persoane, între care personal militar, funcționari publici, cadre didactice și decani universitari, procurori, jurnaliști și politicieni din opoziție, au fost concediați sau suspendați, reținuți sau arestați.

Citește mai departe...