Premiul Saharov 2017: nominalizările

Aflați care sunt nominalizările pentru Premiul Saharov 2017 din articolul nostru. Laureatul este anunțat pe 26 octombrie.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

Nominalizările pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire din acest an sunt:

Citește mai departe...

Modelând viitorul: cele mai importante momente ale dezbaterii SOTEU

Jean-Claude Juncker: „Vântul s-a întors în velele Europei” 

Dezbaterea privind Starea Uniunii, care a avut loc pe 13 septembrie, s-a concentrat pe stabilirea cursului viitor al UE. Aflați despre ce a fost vorba vizionând videoclipul nostru.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, și-a prezentat viziunea pentru Europa în cadrul evenimentului anual, anunțând noi inițiative, de la apărare și securitate până la migrație și comerț internațional.

În timpul dezbaterii care a urmat, grupurile politice au salutat în general planurile dumnealui, dar au identificat și chestiuni pe care UE ar trebui să le abordeze mai bine.

Citește mai departe...

Starea Uniunii: dezbatere cu președintele Comisiei Juncker și eurodeputații

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine la Parlament pe 13 septembrie pentru a face un bilanț al anului și a anunța noi inițiative într-o dezbatere cu eurodeputații.

Dezbaterea privind statul Uniunii Europene este un eveniment anual care lansează noul sezon politic după pauza de vară. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va adresa Parlamentului prezentând ce a făcut Comisia în ultimele 12 luni și planurile sale pentru viitor. Discursul și discuțiile care urmează cu liderii politici oferă o ocazie de a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă Europa, inclusiv a negocierilor privind Brexit, a preocupărilor legate de securitate și a perspectivelor unei uniuni economice mai strânse.

Citește mai departe...

Viitorul UE: majoritatea europenilor doresc ca UE să facă mai mult

UE ar trebui să acționeze mai mult în domenii variind de la economie la apărare, potrivit majorității persoanelor care au luat parte la ultimul sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European. Oamenii au sprijinit ideea de intensificare a activității UE în toate cele 15 domenii politice cheie despre care au fost întrebați.

În plus, trei sferturi dintre aceștia (74%) au convenit că solidaritatea dintre cetățenii statelor membre este mai mare decât problemele care îi separă. Aceste constatări sunt vești bune într-un moment în care instituțiile UE analizează modul în care ar trebui să se adapteze pentru a pregăti mai bine Europa pentru viitor.

Citește mai departe...

Terorism: 80% dintre europeni doresc ca UE să facă mai multe pentru abordarea amenințării

Dintre toate domeniile politice menționate în sondaj, terorismul este cel în care cei mai mulți europeni au dorit implicarea mai profundă a Uniunii Europene. 68% dintre respondenți doresc ca UE să se implice mai mult și în domeniul securității și apărării.

Parlamentul lucrează la o serie de măsuri privind securitatea.

Noile reguli pentru contracararea amenințării luptătorilor străini și atacurilor „lupilor singuratici” au fost aprobate de Parlament în februarie. Călătoria în străinătate pentru a recruta sau a primi o formare în scopuri teroriste este acum o infracțiune în întreaga UE, în timp ce toate țările Uniunii trebuie să verifice în mod sistematic în bazele de date toate persoanele care trec frontierele externe.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: Brexit, substanțele cancerigene, ouăle contaminate, cutremurele din Italia

Brexit

Mereu în centrul atenției: Brexit se află pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a comisiei pentru ocuparea forței de muncă, la care va participa coordonatorul Brexit al Parlamentului, Guy Verhofstadt, care îi va pune la curent pe deputații europeni cu privire la situația actuală și la pașii următori în negocierile cu Brexit.

Ouăle contaminate

Milioane de ouă au fost scoase din rafturile supermarketurilor în mai multe țări europene, după ce s-a aflat că unele dintre acestea au fost contaminate cu insecticidul potențial dăunător fipronil. Membrii comisiei parlamentare pentru agricultură vor aborda impactul asupra lanțului alimentar joi.

Citește mai departe...

Ce urmează la Parlament în a doua jumătate a anului 2017

Parlamentul se pregătește pentru dezbateri politice importante și voturi asupra unor reguli noi privind schimbarea climatică, migrația și piața digitală - printre altele.

Starea uniunii Europene

Discursul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker privind starea Uniunii Europene va lansa sezonul politic.

Migrația și controlul frontierelor

Comisia pentru libertăți civile își va stabili poziția cu privire la revizuirea sistemului de azil Dublin, care stabilește ce țară ar trebui să proceseze cererile solicitanților de azil. Criza migrației din ultimii ani a scos în evidență deficiențe grave ale sistemului, în timp ce țările din linia întâi s-au străduit să facă față influxului, însă soluțiile propuse întâmpină numeroase controverse.

Citește mai departe...

Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, condamnă atacurile teroriste din Spania

„Barcelona este aproape de inima tuturor europenilor”, a spus președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, vorbind despre atacurile din Spania.

În numele Parlamentului European, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a condamnat atacurile teroriste de ieri din Barcelona și Cambrils, Spania. „Nu vom fi intimidați de cei care răspândesc violența și moartea”, a spus președintele într-o declarație joi seara. Drapelul UE și cel al Spaniei sunt astăzi în bernă în fața clădirilor Parlamentului.

Vineri la 12.00 CET, Parlamentul European a ținut un moment de reculegere pentru victimele atacurilor teroriste din Spania.

Citește mai departe...

Stagii la Parlamentul European: experiență la instituțiile europene

Să fii stagiar la Parlamentul European este o oportunitate unică pentru cariera profesională. Candidați între 15 august și 15 octombrie.

Stagiile de lucru de la Parlamentul European vă oferă ocazia de a vă informa cu privire la instituțiile UE, de a descoperi procesul de luare a deciziilor, de a face noi relații internaționale și de a vă regăsi într-un mediu multicultural. O experiență valoroasă în inima Uniunii Europene și o șansă de a vă extinde orizonturile culturale. Puteți să candidați pentru stagii Schuman de la 15 august până la 15 octombrie.

Citește mai departe...

Cardul european de asigurări sociale de sănătate: călătoriți în siguranță

Nu putem alege când și unde ne îmbolnăvim. De aceea, evitați surprizele luând cu dumneavoastră în vacanță cardul european de asigurări sociale de sănătate. Este valabil peste tot în UE.

Ați cumpărat bilete, ați rezervat camere la un hotel drăguț la malul mării, vecinul a acceptat încă o dată să aibă grijă de pisica dumneavoastră… totul este gata pentru vacanța de mult așteptată. Dar nu ați uitat ceva? Cereți cardul european de asigurări sociale de sănătate. Pentru orice eventualitate.

Ce este cardul european de asigurări sociale de sănătate?

Este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite).

Citește mai departe...