Turcia: Deputații atrag atenția asupra negocierilor de aderare la UE

  • Turcia regresează în privința statului de drept și libertății presei
  • Condamnarea încercării de lovitură de stat, dar deputații cred că răspunsul guvernului a fost disproporționat
  • Suspendarea negocierilor de aderare la UE dacă sunt implementate schimbările constituționale 

Deputații sunt îngrijorați de regresele Turciei privind statul de drept și drepturile omului -©AP Images/European Union - EP  
Negocierile de aderare a Turciei la UE ar trebui suspendate dacă propunerile de modificare a constituției, contrare statutului de membru UE, sunt implementate, au avertizat deputații joi.

Citește mai departe...

Multinaționalele ar trebui să publice informații fiscale în fiecare țară unde au activități

  • Multinaționalele ar trebui să publice ce fel de impozite plătesc și unde
  • Publicarea ar trebui să cuprindă și taxele plătite în afara UE
  • Măsurile se referă la companii cu cifra de afaceri globală de minim 750 milioane EUR

Companiile mari trebuie să publice informații despre taxele pe care le plătesc în fiecare țară din lume, spun deputații după dezbaterea și votul de marți în plen.

Ei au susținut o propunere care cere companiilor multinaționale să raporteze impozitele pentru fiecare stat în care desfășoară activitiăți - cu posibila excepție a informațiilor sensibile din punct de vedere comercial.

Citește mai departe...

Deschiderea sesiunii – un minut de reculegere în memoria lui Simone Veil

“O figură importantă a epocii noastre, care și-a lăsat amprenta în istoria Europei” a spus Președintele Tajani, în memoria lui Simone Veil, la deschiderea sesiunii plenare din Strasbourg.

Ea face parte din generația marilor vizionari, așa cum a fost și Helmut Kohl, a adăugat președintele Tajani. Ca primul președinte al Parlamentului European ales în mod direct, "a vegheat primii pași ai acestei adunări și a pus baza dezvoltării sale viitoare".

Președintele PE a citat-o apoi pe Simone Veil, amintind ce a spus ea despre Parlamentul European: "vocea adunării noastre parlamentare, puternică prin mandatul său direct, se poate adresa tuturor și poate fi auzită la cele mai înalte niveluri de luare a deciziilor."

Citește mai departe...

Infografic: ponderea economiei colaborative în UE

Într-o rezoluție adoptată pe 15 iunie, eurodeputații subliniază necesitatea unei strategii europene care să garanteze respectarea drepturilor muncitorilor.

Ați auzit de BlaBlaCar, Deliveroo, Airbnb? Fie că este vorba de călătorii, cazare sau de a găsi fonduri, economia colaborativă face acum parte din viața de zi cu zi: unul din șase europeni a folosit o platformă de colaborare. Într-un raport adoptat în plen pe 15 iunie, deputații europeni subliniază importanța unei strategii europene care să asigure respectarea concurenței și a drepturilor muncitorilor.

„UE ar trebui să valorifice întregul potențial al economiei colaborative, asigurând în același timp competiția corectă, drepturile muncitorilor și respectarea impozitelor”, spune raportul.

Citește mai departe...

Adina Vălean despre schimbările climatice: Slăbiciunea Acordului de la Paris stă în natura sa voluntară

Înaintea dezbaterii din plen de miercuri despre retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, am vorbit cu doamna Adina Vălean, președinta comisiei pentru mediu.
     
Adina Vălean: „Știm cu toții că există o diferență între declarațiile politice și implementarea reală.” 

Cât de fragil este acordul de la Paris acum, după decizia președintelui Trump de a se retrage?

Slăbiciunea Acordului de la Paris stă în natura sa voluntară, astfel, punerea sa în aplicare va depinde în mare măsură de modul în care va evolua economia globală în viitor. Acum, pericolul constă în a pune economia deasupra angajamentelor noastre față de planetă. Aceasta este o abordare foarte conservatoare, dar ușor de explicat oamenilor și atractivă pentru mulți politicieni din întreaga lume.

Citește mai departe...

Uniunea Europeană trebuie să acționeze mai mult, spun europenii

Conform unui sondaj Eurobarometru cerut de Parlamentul European, 78% dintre cetățenii europeni doresc ca Uniunea Europeană să facă mai mult în domeniul ocupării forței de muncă.

Pentru 63% dintre respondenți, reacțiile actuale ale Uniunii Europene în domeniul ocupării forței de muncă sunt insuficiente, cu toate acestea, cifra a scăzut cu 6 puncte procentuale față de anul trecut.

70% dintre cetățeni ar dori să vadă că Europa face mai mult în domeniul securității sociale, iar 65% în ceea ce privește egalitatea de gen.

84% dintre respondenți consideră că inegalitățile dintre diferitele clase sociale sunt majore în țările lor. Pentru 64%, acestea s-ar putea agrava chiar în anii următori.

Citește mai departe...

Apărarea: cum susține Parlamentul cooperarea europeană

Într-un context internațional imprevizibil, Parlamentul solicită o apărare europeană eficientă și noi măsuri pentru a îmbunătăți securitatea cetățenilor.

Amenințarea terorismului, lipsa securității energetice și atacurile cibernetice reprezintă provocări din ce în ce mai mari la adresa securității statelor membre.

Conform unui sondaj Eurobarometru recent, cerut de Parlament, 68% dintre cetățenii europeni doresc ca Uniunea să acționeze mai mult în materie de securitate și apărare.

Statele membre rămân competente în acest domeniu, însă deputații europeni cer guvernelor naționale în mod regulat să sporească investițiile, să amelioreze schimbul de informații și să-și reunească resursele. Aceste eforturi pot spori eficiența apărării europene fără crearea unei armate.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: refugiații, impozitele, drogurile legale și obiectivele de dezvoltare

Refugiații din Italia, disputele legate de impozitare, obiectivele pentru dezvoltarea durabilă și noile reguli privind drogurile legale sunt pe ordinea de zi săptămâna aceasta.

Drogurile legale

Joi, comisia pentru libertăți civile va vota reguli noi pentru abordarea fenomenului drogurilor legale. Schimbările includ date limită mai strânse pentru evaluarea riscului și o procedură mai rapidă pentru includerea drogurilor suspecte în lista drogurilor ilegale

Citește mai departe...

Accentuarea anti-semitismului necesită măsuri mai ferme, spun deputații

  • Ei cer o urmărire mai eficientă a acestor cazuri și mai multă cooperare transfrontalieră
  • Statele UE ar trebui să numească un coordonator național pentru combaterea antisemitismului
  • Istoria Holocaustului ar trebui predată în școli
  • Liderii politici ar trebui să denunțe orice declarație antisemită

Infracțiunile antisemite motivate de ură trebuie pedepsite mai ferm - ©AP Photo/Foundation for the Preservation of Jewish Heritage in Poland 
Recenta accentuare a anti-semitismului în UE necesită mai multe măsuri ferme, spun deputații în rezoluția aprobată joi.

Citește mai departe...