Săptămâna la Parlament: relocarea refugiaților, homofobia, Ungaria, Brexit

 

În această săptămână, parlamentarii au discutat despre viitoarele negocieri privind Brexit, relocarea refugiaților și deșeurile alimentare.

88 de milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, în UE, în medie 173 de kilograme pe persoană. Parlamentul European a adoptat, marți, un raport report al deputatei Biljana Borzan (S&D, Croația) cu măsuri pentru reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare până în 2030, comparativ cu cifrele din 2014.

Parlamentul a adoptat, joi, noi reguli care să permită cetățenilor europeni accesul la conținut online, cum ar fi filme, jocuri sau cărți electronice, chiar și atunci când aceștia se află temporar într-un alt stat membru.

Citește mai departe...

Conținutul TV și cinematografic accesibil în străinătate

Parlamentul a aprobat joi noile reguli care le permit cetățenilor UE să își acceseze abonamentele online atunci când se află în străinătate.

  • acces la conținutul online plătit cu abonament, în alt stat membru
  • verificarea permanentă a rezidenței utilizatorului pentru a evita încălcarea copyright-ului
  • protejarea datelor și vieții private a utilizatorilor

Cetățenii UE care au abonamente la filme și TV online vor putea curând să acceseze conținutul atunci când se află temporar în alt stat membru.

Cetățenii care vizitează un alt stat UE adesea nu pot accesa conținutului online cum ar fi filme, seriale TV, muzică, jocuri sau evenimente sportive pentru care au plătit în statul în care locuiesc.

Citește mai departe...

Reducerea risipei alimentare

Deputații susțin eforturile de a reduce la jumătate până în 2030 risipa alimentară din UE, eliminând restricțiile actuale asupra donațiilor de alimente și eliminând confuzia între etichetele ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”).

  • reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030
  • facilitarea donațiilor alimentare
  • clarificarea etichetelor ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”)

“În țările dezvoltate, alimentele se pierd mai alesspre finalul lanțului alimentar, în etapele de distribuție și consum. Toți suntem responsabili pentru a pune capăt acestei probleme, a spus raportorul Biljana Borzan (S&D, HR). “Raportul pe care l-am elaborat cere un răspuns politic coordonat în ceea ce privește etichetarea, responsabilitatea și educația. În plus, trebuie să avem în vedere lipsurile din legislația actuală care privesc donațiile alimentare, a adăugat raportoarea. Rezoluția a fost adoptată marți cu 623 de voturi pentru, 33 împotrivă și 20 de abțineri.

Citește mai departe...

Brexit: protejând drepturile a milioane de cetățeni UE care trăiesc în Regatul Unit

Deși o parte dintre ei au avut voie să voteze în cadrul referendumului, milioanele de cetățeni UE care trăiesc în Regatul Unit vor fi printre persoanele cele mai afectate de Brexit. UE dorește un acord care să protejeze drepturile acestora cât mai curând posibil, în cadrul negocierilor cu Regatul Unit. Urmăriți dezbaterea în direct și aflați mai multe din infograficul nostru!

Audierea ce va avea loc pe 11 mai este organizată de comisiile pentru libertăți civile, ocuparea forței de muncă și petiții. Deputații europeni vor discuta cu experți în domeniu problemele europenilor care locuiesc în Regatul Unit și ale cetățenilor Regatului Unit care locuiesc în UE.

Citește mai departe...

Viitorul UE: valorificarea globalizării

Globalizarea oferă un mare potențial de a crea bunăstare și locuri de muncă, dar are și capacitatea de a perturba. UE a încercat întotdeauna să profite la maximum, atenuând efectele sale negative prin stabilirea de norme și colaborarea cu alte țări. În timp ce Comisia Europeană publică pe 10 mai un document de reflecție asupra modului în care UE ar trebui să se ocupe de globalizare în viitor, analizăm ceea ce Parlamentul a făcut deja recent.

UE este cel mai mare actor în comerțul mondial și își folosește influența economică pentru a impune standarde ridicate pentru produsele importate, precum și pentru a-și promova valorile în străinătate. Deputații europeni sunt întotdeauna dornici să utilizeze acest lucru, modificând acordurile UE. În negocierile recente privind CETA, presiunea din partea Parlamentului a dus la înlocuirea controversatului proces de soluționare a litigiilor între investitori și state cu sistemul instanței în domeniul investițiilor, pentru a spori transparența și a asigura controlul guvernului asupra alegerii arbitrilor.

Citește mai departe...

Săptămâna la Parlament: economia colaborativă, spălarea banilor, companiile private de securitate

Oportunitățile și provocările economiei colaborative, propunerile de reglementare a companiilor private de securitate și o listă neagră a țărilor legate de spălarea de bani sunt doar câteva dintre subiectele abordate de Parlamentul European în comisii. Tot săptămâna aceasta va fi inaugurată oficial Casa istoriei europene, care va fi deschisă la Bruxelles pentru publicul larg.

Marți, comisia pentru afaceri externe votează recomandările pentru consolidarea controlului asupra companiilor private de securitate care operează în statele membre și în misiunile UE în străinătate. O parte dintre acestea au fost implicate în mod repetat în incidente care au dus la răniri sau chiar pierderea de vieți umane.

Citește mai departe...

Deschiderea sesiunii – Președintele Parlamentului European subliniază ”Ziua fetelor în industria ICT”

Președintele Tajani a adus în atenție faptul că joi se sărbătorește ”Ziua internațională a fetelor din industria ICT”, scopul fiind de a încuraja tinerele să studieze și să aleagă cariere în științe, tehnologie, inginerie și matematică.

În Europa, doar 29 de femei din 1000 cu studii universitare lucrează în aceste domenii, spre deosebire de 95 de bărbați, a subliniat el.

Această diferență între sexe crește pe scara ierarhică, a mai spus Tajani, cerând statelor și companiilor UE să facă ce pot pentru a elimina această diferență, în conformitate cu Obiectivele mileniale de dezvoltare.

Citește mai departe...