Premiul LUX de cinematografie 2017: au fost dezvăluite cele trei filme finaliste

„120 de bătăi pe minut“, „Sami Blood“ și „Western“ sunt cele trei filme care au rămas în competiție pentru Premiul LUX de cinematografie în 2017.

Acordat anual de către deputații europeni, Premiul LUX promovează cinematografia europeană, promițând să facă filmele europene accesibile unui public mai larg și să încurajeze dezbaterea privind valorile și problemele sociale din Europa.

Cele trei filme finaliste pentru ediția 2017 au fost anunțate de către președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, marți, 25 iulie, la Giornate degli Autori.

„120 de bătăi pe minut“, de Robin Campillo (Franța)

Acest film descrie solidaritatea, simțul umorului și determinarea unui grup de activiști care luptă împotriva SIDA, la începutul anilor 1990 la Paris.

„Sámi Blood”, de Amanda Kernell (Suedia / Danemarca /Norvegia)

O fată Sami, un popor indigen care trăiește în nordul Suediei, Norvegiei și Finlandei, și-a părăsit comunitatea pentru a-și realiza visele. Curând, ea se confruntă cu rasismul.

„Western”, de Valeska Grisebach (Germania/Bulgaria/Austria)

Folosind caracteristicile unui occidental, filmul urmărește un grup de muncitori germani trimiși pe un șantier de construcții din Bulgaria.

Filmele vor fi subtitrate în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE și vor fi prezentate în fiecare țară UE în timpul Zilelor de Film LUX în această toamnă. Câștigătorul va fi selectat de membrii Parlamentului European și va fi anunțat în plenul de la Strasbourg pe 15 noiembrie 2017, în prezența regizorilor celor trei filme finaliste.