Viitorul UE: majoritatea europenilor doresc ca UE să facă mai mult

UE ar trebui să acționeze mai mult în domenii variind de la economie la apărare, potrivit majorității persoanelor care au luat parte la ultimul sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European. Oamenii au sprijinit ideea de intensificare a activității UE în toate cele 15 domenii politice cheie despre care au fost întrebați.

În plus, trei sferturi dintre aceștia (74%) au convenit că solidaritatea dintre cetățenii statelor membre este mai mare decât problemele care îi separă. Aceste constatări sunt vești bune într-un moment în care instituțiile UE analizează modul în care ar trebui să se adapteze pentru a pregăti mai bine Europa pentru viitor.

Rapoartele Parlamentului

În trei rezoluții adoptate pe 16 februarie, europarlamentarii au stabilit modul în care UE ar trebui reformată, în scopul de a-i mări capacitatea de acțiune, de a restabili încrederea oamenilor și de a crea o economie mai rezistentă.

Astfel, raportul redactat de Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) are în vedere modalități de progres dincolo de instrumentele existente și sugerează diferite reforme la Tratatul de la Lisabona. Un alt raport, redactat de Mercedes Bresso (S&D, Italia) și Elmar Brok (PPE, Germania), se concentrează pe ce îmbunătățiri sunt posibile folosind sistemul actual. Raportul redactat de Reimer Böge (PPE, Germania) și Pervenche Berès (S&D, Franța) propune apropierea și mai mare a economiilor din zona euro și întărirea lor față de șocurile externe.

Dezbatere despre viitorul integrării europene

Comisia a publicat anul acesta cinci documente de reflecție ca punct de plecare pentru o dezbatere privind viitorul integrării europene. Fiecare lucrare este dedicată unei teme specifice: dimensiunea socială europeană, globalizarea, uniunea economică și monetară, apărarea și finanțele.

Lucrările conțin idei și scenarii pentru ceea ce ar putea fi Europa în 2025, dar nu există propuneri specifice. Inițiativa se încheie la jumătatea lunii septembrie, când președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va ține un discurs despre Starea Uniunii. Aceste lucrări au fost dezbătute de deputații europeni în cadrul ședințelor plenare.