Starea Uniunii: dezbatere cu președintele Comisiei Juncker și eurodeputații

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine la Parlament pe 13 septembrie pentru a face un bilanț al anului și a anunța noi inițiative într-o dezbatere cu eurodeputații.

Dezbaterea privind statul Uniunii Europene este un eveniment anual care lansează noul sezon politic după pauza de vară. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va adresa Parlamentului prezentând ce a făcut Comisia în ultimele 12 luni și planurile sale pentru viitor. Discursul și discuțiile care urmează cu liderii politici oferă o ocazie de a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă Europa, inclusiv a negocierilor privind Brexit, a preocupărilor legate de securitate și a perspectivelor unei uniuni economice mai strânse.

Dezbaterea în plen de la Strasbourg începe miercuri dimineața la ora 9:00 CET, cu o declarație a domnului Juncker urmată de reacțiile liderilor grupurilor politice și ale altor deputați europeni.

Modelarea viitorului Europei

De la ultima dezbatere privind Starea Uniunii din septembrie 2016, au avut loc numeroase evoluții politice importante - Regatul Unit a declanșat procedura de ieșire din UE, în timp ce la Paris și Berlin se propun măsuri care să apropie statele Europei.

În trei rezoluții adoptate în februarie, europarlamentarii au stabilit modul în care UE ar trebui reformată, în scopul de a-i mări capacitatea de acțiune, de a restabili încrederea oamenilor și de a crea o economie mai rezistentă.

Comisia a publicat cinci documente de reflecție ca punct de plecare pentru o dezbatere privind viitorul integrării europene. Fiecare lucrare este dedicată unei teme specifice: dimensiunea socială europeană, globalizarea, uniunea economică și monetară, apărarea și finanțele.

Lucrările conțin idei și scenarii pentru ceea ce ar putea fi Europa în 2025, dar nu există propuneri specifice. În discursul său despre Starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker va insista pe aceste subiecte, care au fost discutate deja de deputații europeni în timpul sesiunilor plenare.

Parlamentul European vă oferă o varietate de moduri în care puteți urmări evenimentul. Puteți să îl urmăriți live pe site-ul nostru, pe EbS sau pe pagina noastră YouTube.

Tabloul nostru de bord include transmisia în direct și informații de context, detalii despre vorbitori și grupurile politice, fotografii, conținut de pe rețelele de socializare, clipuri video etc.

Twitter

În plus, găsiți știri în direct în limba dumneavoastră pe conturile Twitter ale Parlamentului European. În timpul dezbaterii vor fi publicate pe Twitter citate video ale liderilor politici. Vă puteți alătura dezbaterii online cu hashtag-ul #SOTEU.

Facebook

Pe 12 septembrie, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, oferă un interviu în direct pe pagina de Facebook a Parlamentului European. Starea Uniunii va fi transmisă în direct și pe Facebook.