Deschiderea sesiunii - minut de reculegere pentru victimele incendiilor din Portugalia și Spania

Președintele Tajani a comemorat victimele recentelor incendii de pădure din Portugalia și Spania și pe cele ale uraganului Ophelia din Irlanda, la începutul sesiunii de la Strasbourg.

Incendiile sunt foarte îngrijorătoare, a spus președintele Tajani, 750 000 de hectare fiind incendiate în acest an în Europa, peste 100 de oameni pierzându-și viața doar în Portugalia. Un serviciu de protecție civilă ar trebui organizat imediat pentru a ajuta comunitățile în situații de urgență.

Președinții Tajani, Tusk și Juncker au fost de acord să doneze premiile în bani conferite Uniunii Europene ca parte a premiului Prințesei de Asturia acordat săptămâna trecută, comunităților din Portugalia și Spania afectate de incendii, pentru a exprima solidaritatea cu cei afectați.

Plenul a păstrat un moment de reculegere pentru victimele incendiilor din Portugalia și Spania și pentru cele ale uraganului Ophelia din Irlanda.

Președintele Tajani a anunțat că marți înainte de voturi va fi păstrat un moment de reculegere pentru jurnalista Daphne Caruana Galizia, ucisă săptămâna trecută într-un atac cu bombă în Malta. Familia acesteia va fi prezentă la ceremonie.

Tajani a reacționat la recentele acuzații de hărțuire sexuală în Parlamentul European și a anunțat că Biroul, organismul care stabilește regulile Parlamentului, va discuta acest subiect chiar în această seară.

Deputați care intră în Parlament

Rory Palmer (S&D, UK) de la 3 octombrie

Deputați care pleacă din Parlament

Ulrike Lunacek (Verzi/ALE, AT) de la 8 noiembrie

Modificări pe ordinea de zi

- marți/miercuri

Dezbaterea privind “combaterea hărțuirii sexuale și abuzului în UE” va avea loc miercuri dimineața, după dezbaterea comună privind sistemul exit/entry. O rezoluție pe acest subiect va fi votată joi.

Cereri ale comisiilor de începere a negocierilor cu Consiliul și Comisia

Deciziile mai multor comisii de a începe negocierile interinstituționale (art. 69c) sunt publicate pe pagina de internet a plenarei. Dacă nu există cereri de supunere la vot a acestor decizii până marți la ora 24.00, comisiile pot începe negocierile.