„Este pentru toți venezuelenii”: opoziția democratică din Venezuela primește Premiul Saharov

„Premiul este pentru toți venezuelenii din lume”, a declarat președintele Parlamentului, Antonio Tajani, înmânând premiul. Președintele a menționat că situația drepturilor omului din Venezuela se deteriorează și a cerut „revenirea la alegeri libere, cu participarea tuturor, astfel încât poporul venezuelean să poată decide asupra propriului viitor”.

„Săptămâna trecută, președintele Maduro a decis într-un mod arbitrar și antidemocratic să interzică principalelor partide de opoziție să candideze la alegerile prezidențiale. Această situație nu poate continua”, a spus președintele Tajani. „Vrem ca țara să se întoarcă la democrație, la demnitate și libertate”, a subliniat dumnealui.

Acceptând premiul, Julio Borges, președintele Adunării Naționale a Venezuelei, a declarat: „Premiul Saharov este o recunoaștere pentru mamele care se înfometează pentru a-și salva copiii, pentru copiii care caută în gunoaie pentru a-și potoli foamea, pentru bătrânii care mor din cauza lipsei de medicamente. Un tânăr care a emigrat din disperare pentru a căuta oportunități în altă parte este laureat al acestui premiu, la fel și un profesor care depășește orbirea ideologică și se angajează să educe bărbați și femei liberi pentru Venezuela. La fel, cei care se luptă pentru drepturile omului în Venezuela, jurnaliștii venezueleni care își asumă riscuri pe tot parcursul vieții în încercarea de a arăta adevăratele fapte pe care unii încearcă să le țină sub tăcere”, a declarat domnul Julio Borges.

Domnul Borges a mai cerut ajutor umanitar, spunând: „foamea a fost transformată într-un sistem politic în Venezuela: 75% dintre venezueleni au pierdut 10 kg în ultimele 12 luni". Dumnealui a mai cerut UE și lumii să urmărească alegerile prezidențiale cu atenție.

Domnul Antonio Ledezma, primarul orașului Caracas, a declarat în discursul său: „Spre deosebire de cei care dețin în prezent puterea ilegal în Venezuela, care conduc cu puști sau baionete, care calcă în picioare constituția și legile republicii, noi vrem pace". Dumnealui locuiește acum în Europa. „Aici nu venim să căutăm răzbunare, ci dreptate", a spus dumnealui, adăugând: „Acest premiu ne dă mai multă energie pentru a continua lupta pentru valorile și principiile democrației".

La ceremonia de decernare a premiilor au participat Julio Borges, președintele Adunării Naționale, Antonio Ledezma, primarul orașului Caracas, precum și membri ai familiilor și reprezentanți ai prizonierilor politici: Antonieta și Leopoldo López (părinții lui Leopoldo López), Patricia Gutiérrez (soția lui Daniel Ceballos), Yamile Saleh (mama lui Lorent Saleh), José Ignacio Guédez (avocatul lui Alfredo Ramos), Alejandra González (sora lui Andrea González).

Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, a primit, de asemenea, pe finalista Premiului Saharov, Aura Lolita Chavez Ixcaquic, și pe Bethlehem Isaak, fiica laureatului Dawit Isaak, care a fost închis din 2001. Președintele a cerut autorităților eritreene să-l elibereze pe domnul Isaak imediat.

Pe 26 octombrie, președintele Parlamentului, Antonio Tajani, și liderii grupurilor politice au anunțat că Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2017 este acordat Opoziției Democratice din Venezuela. Aceasta include Adunarea Națională (reprezentată de președintele Julio Borges) și toți deținuții politici enumerați de Foro Penal Venezolano, reprezentați de Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González.

Venezuela se confruntă cu o gravă criză politică și economică. Creșterea inflației a făcut ca milioane de venezueleni să fie nevoiți să se lupte pentru a supraviețui, a cumpăra alimente sau medicamente. Peste 120 de persoane au murit de la începutul anului în demonstrații stradale, majoritatea împotriva guvernului lui Nicolas Maduro. Adunarea Națională condusă de opoziție a fost desființată și, potrivit Foro Penal Venezolano, în prezent există încă 300 de prizonieri politici în țară.