Un logo pentru marcarea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Reprezentanța Comisiei Europene și Guvernul României prezintă logo-ul care va însoți activitățile de comunicare privind sărbătorirea a 10 ani de când, la 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene.
 
Acesta a fost selectat, dintre 320 de propuneri, în urma unui concurs public adresat deopotrivă specialiștilor și amatorilor. Autorul propunerii câștigătoare este Mugur Mihai, din Brașov, care a declarat: "Sunt încântat că voi avea o contribuție la imaginea țării în 2017. Acesta este singurul concurs de design de logo-uri la care am participat vreodată și m-am înscris mai ales datorită componenței juriului, format din nume importante din domeniu. Apreciez eforturile depuse de ceilalți participanți, dar evident că mă bucur că ideea mea a fost câștigătoare."

Citește mai departe...

Investiții de 130 miliarde de euro în economia reală

Comisia Europeană a publicat pentru prima dată marți, 20 decembrie, un raport intermediar privind sprijinul financiar acordat prin fondurile structurale și de investiții europene (ESI) pentru 2014-2020. Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului 2015, 274.000 de întreprinderi au beneficiat de sprijin prin aceste fonduri, 2,7 milioane de persoane au primit asistență pentru a-și găsi un loc de muncă sau dezvolta competențele, iar biodiversitatea a fost îmbunătățită pe 11 milioane de hectare de teren agricol. Un milion de proiecte au fost selectate spre finanțare, totalizând aproape 60 de miliarde de euro.
 
Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Cifrele vorbesc de la sine și arată că suntem pe calea cea bună în ceea ce privește implementarea, chiar și în condițiile unui cadru mai ambițios pentru fonduri, care a contribuit deja la sprijinirea reformelor structurale și la înlăturarea obstacolelor din calea investițiilor. A sosit momentul ca proiectele finanțate de UE să fie lansate și, în acest scop, fac apel la statele membre să accelereze și mai mult procesul de selectare și de implementare.”

Citește mai departe...

Galileo la start

Primul sistem european de navigație prin satelit, Galileo, a devenit funcțional joi, 15 decembrie.

El furnizează un set de servicii inițiale gratuite pentru autorități publice, companii și cetățeni. În prezent, sistemul numără 18 sateliți pe orbită și infrastructura la sol necesară pentru aceste servicii.
 
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energiei, a declarat:  „Geolocalizarea se află în inima revoluției digitale în desfășurare, prin servicii noi care ne schimbă modul de viață cotidian. Galileo va spori precizia geolocalizării de zece ori și va promova noua generație de tehnologii bazate pe localizare, precum autovehiculele autonome, dispozitivele conectate sau serviciile urbane inteligente. Astăzi, fac apel la antreprenorii europeni și spun: imaginați-vă ce puteți face cu Galileo – nu așteptați, inovați!”

Citește mai departe...

Corina Crețu: "Resurse financiare disponibile pentru finalizarea a 19 proiecte de infrastructură din România"

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat continuarea a 19 proiecte din mai multe regiuni din România, în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Proiectele se referă la sistemul de alimentare cu apă, cel de canalizare și epurare, sistemul centralizat de termoficare urbană și la infrastructura de transport feroviar și rutier. 
 
"Toate aceste proiecte au început în perioada 2007-2013, dar pot fi finalizate în perioada actuală de programare", a precizat Corina Crețu. "Sunt convinsă că astfel de proiecte sunt vitale pentru a îmbunătăți viața românilor. În acest scop, trebuie să folosim la maximum fondurile europene disponibile!"

 

Proiectele vizate sunt următoarele:

Citește mai departe...

Noi norme pentru reducerea poluării atmosferice

Legislativul UE a aprobat propunerile Comisiei Europene privind stabilirea unor limite mai stricte pentru principalii cinci poluanți atmosferici din Europa. Noul act normativ, Directiva privind plafoanele naționale de emisie (PNE), intră în vigoare la data de 31 decembrie 2016 și este elementul central al unui program mai amplu: „Aer curat pentru Europa”.
 
Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Noile norme europene privind calitatea aerului constituie un punct de referință în lupta împotriva poluării atmosferice, care este un «ucigaș invizibil». Poluarea atmosferică face anual peste 450 000 de victime în Europa, de peste zece ori mai mult decât accidentele rutiere. Acum este rândul guvernelor naționale să acționeze, punând în aplicare aceste norme, astfel încât cetățenii să poată respira un aer mai curat. Vom sprijini statele membre să facă față acestei provocări pentru ca starea de sănătate a cetățenilor UE să se îmbunătățească.”

Citește mai departe...

Progrese privind transferul și relocarea refugiaților

Potrivit celor mai recente rapoarte, publicate de Comisia Europeană joi, 8 decembrie, 1.406 persoane au fost transferate în luna noiembrie, cel mai ridicat număr înregistrat până în prezent, ajungându-se astfel la un total de 8.162 de persoane, din care 6.212 din Grecia și 1.950 din Italia. Și numărul persoanelor relocate a înregistrat o creștere, ajungându-se în prezent la un total de 13.887 de persoane din cele peste 22 de mii asupra cărora se convenise prin programul din 2015.
 
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: „Abordarea europeană cuprinzătoare în materie de migrație are rezultate pozitive. Acest lucru se poate vedea din punerea în aplicare continuă a Declarației UE-Turcia și din scăderea dramatică a numărului de migranți în situație neregulamentară care ajung în Grecia. Vedem, de asemenea, progresele înregistrate de autoritățile elene în remedierea deficiențelor din sistemul lor de azil, ceea ce ne-a permis să recomandăm reluarea treptată a transferurilor efectuate către Grecia în temeiul Regulamentului Dublin începând de la 15 martie 2017. Acest lucru va descuraja și mai mult intrarea și deplasările secundare neregulamentare și reprezintă un pas important pentru revenirea la funcționarea normală a sistemului Dublin și a spațiului Schengen.”

Citește mai departe...

EU și eu - discurs al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la a 25-a aniversare a Tratatului de la Maastricht:

Sunt emoționat să mă aflu din nou aici, la Maastricht, pentru a 25-a aniversare a ceea ce considerăm acum a fi un moment definitoriu al istoriei moderne europene. Dar trebuie să mărturisesc că, pentru mine, această zi este una a sentimentelor contradictorii. Pe de o parte, amintirea zilei de 9 decembrie 1991, cu ceea ce a însemnat ea la momentul respectiv și ceea ce ne-a ajutat să realizăm în ultimii 25 de ani, este un motiv de mândrie profesională și personală.  Pe de altă parte, în fiecare an, pe 9 decembrie, realizez că îmbătrânesc cu încă un an.
 
Cu 25 de aniversări în urmă eram ministru de finanțe al țării mele, într-un an în care Luxemburgul deținea Președinția Consiliului Uniunii Europene. Jacques Poos se ocupa de aspectele politice a ceea ce urma să devină Tratatul de la Maastricht, iar eu eram responsabil de Conferința interguvernamentală pentru introducerea monedei unice. Fiind unul dintre puținii supraviețuitori de după Maastricht - de fapt, mai suntem în viață doar eu și moneda euro - am fost întrebat de multe ori, până la această aniversare, care sunt amintirile mele din acea vreme. În primul și în primul rând, îmi amintesc cât de tensionate și importante au fost negocierile privind Uniunea economică și monetară, în perioada premergătoare summitului – un aspect care, așa cum s-a dovedit de-a lungul timpul, este emblematic pentru mai toate negocierile din Uniunea Europeană.

Citește mai departe...

Corina Crețu: "Peste 500 de milioane de euro din fonduri UE pentru proiectele de infrastructură din România"

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a aprobat fazarea a 7 proiecte majore pentru România.
 
"Prin aceste decizii de eșalonare a unor proiecte majore, România beneficiază de o șansă în plus în utilizarea fondurilor europene ce i-au fost alocate - 147 de milioane de euro pentru infrastructura de transport și aproximativ 355 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură de apă și apă uzată - în beneficiul cetățenilor săi. Sper ca aceste proiecte să fie implementate cu succes în termenele prevăzute, iar la finalizarea lor să constatăm că investițiile cofinanțate cu bani europeni au dus la îmbunătățirea condițiilor de viață a românilor", a declarat comisarul pentru politică regională Corina Crețu.

Proiectele de infrastructură de transport avute în vedere sunt:

Citește mai departe...

100% suport pentru statele membre afectate de dezastre naturale — Corina Crețu propune modificări ale politicii de coeziune

Comisarul european Corina Crețu propune introducerea finanțării UE de până la 100% pentru operațiunile de reconstrucție în zonele afectate de dezastre naturale, inclusiv pentru activitățile de restaurare a patrimoniului cultural, în situații de dezastre naturale în orice stat membru al UE.
 
"Din păcate, în ultima perioadă asistăm la o creștere a dezastrelor naturale în întreaga Europă. Am considerat că este de datoria noastră să găsim soluții pentru a oferi un sprijin mai eficient regiunilor afectate de astfel de dezastre. Acesta este motivul pentru care am propus modificarea actualelor norme privind politica de coeziune pentru a permite finanțarea integrală a lucrărilor de reconstrucție, cu ajutorul fondurilor europene. Sper ca Parlamentul European și Consiliul să adopte această propunere cât de curând posibil, în beneficiul tuturor regiunilor europene," precizează comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Citește mai departe...

Matei Vişniec, un cavaler al ideii europene

"Nu abandonaţi ideea europeană!"

Aceasta a fost esenţa discursului de premiere rostit de dramaturgul şi romancierul român Matei Vişniec, la primirea premiului Jean Monnet, ediţia 2016.

Vişniec a devenit în noiembrie al 21-lea laureat al premiului european pentru literatură Jean Monnet, și primul român care obține această recunoaștere.
 
Decernat la Cognac, în Franţa, oraşul în care s-a născut acest părinte fondator al Uniunii Europene, premiul i-a fost decernat pentru romanul ”Le marchand de premières phrases” (Negustorul de începuturi de roman).

Citește mai departe...