Comisia solicită României să transpună normele privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor

Comisia Europeană a solicitat Austriei, Ciprului, Portugaliei și României să transpună integral legislația UE privind instalațiile portuare de preluare a deșeurilor provenite din exploatarea navelor și a reziduurilor de încărcătură [Directiva (UE) 2015/2087 a Comisiei]. ​
 
Această directivă a modificat normele UE (Directiva 2000/59/UE) care prevăd obligația navelor de a notifica o serie de informații înainte de intrarea în port, cum ar fi volumele și tipurile de deșeuri care trebuie livrate și capacitatea de stocare de la bord. De asemenea, directiva a adăugat cerința privind notificarea de informații cu privire la ceea ce s-a livrat efectiv în instalațiile de preluare din ultimul port de escală.

Citește mai departe...

Inițiativa pentru IMM-uri: investiții de 246 milioane € pentru mii de IMM-uri românești

Comisia Europeană salută semnarea, miercuri, 17 mai, a primelor trei acorduri ale inițiativei pentru IMM-uri din România, între Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) și trei bănci comerciale, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR) și ProCredit Bank.
 
Printr-o contribuție de 100 de milioane € din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Inițiativa pentru IMM-uri urmărește să sporească competitivitatea întreprinderilor mici din România prin metode inovatoare de investire a fondurilor Politicii de coeziune a Uniunii Europene. Această alegere aduce IMM-urilor din România şi alte avantaje, cum ar fi cerinţe îmbunătăţite de garanţie şi rate ale dobânzilor mult micşorate.

Citește mai departe...

#EUinMyRegion: Participă la o vânătoare de proiecte, în toată Europa!

În perioada  2 mai - 14 iunie, toți cetățenii Uniunii Europene sunt invitați să participe la o vânătoare de proiecte în cadrul căreia mii de companii și alte investiții finanțate cu bani europeni își deschid ușile și își spun povestea. Regulamentul concursului este foarte simplu, iar premiile puse în joc constau în excursii în doi, în capitalele europene. 
 
Parcul național Bucegi, Palatul Patriarhiei din București, Complexul muzeal de Științe ale naturii din Constanța, Cetatea forticifată Alba Carolina din Alba Iulia sau spațiul public recent renovat din centrul istoric al Timișoarei sunt doar câteva dintre cele 44 de proiecte de pe tot teritorul României care și-au deschis porțile și așteaptă vânători potențiali de proiecte.

Citește mai departe...

Discursul președintelui Juncker în plenul reunit al Parlamentului României

Stimate domnule președinte al Senatului, stimate domnule președinte al Camerei Deputaților, stimate domnule prim-ministru, cel care este acum în funcție și predecesorii săi, stimate fost președinte al României, stimată doamnă comisar, stimate doamne și stimați domni,
 
Sunt – se spune întotdeauna acest lucru, dar de această dată este adevărat — foarte bucuros să mă întorc la București, în România, pe care am vizitat-o ultima dată în 2003. Este revoltător că nu am mai venit în România de atâția ani. Este o mare onoare pentru mine să mă pot adresa dumneavoastră astăzi, distinși membri ai Parlamentului, reprezentanți ai poporului român, un popor curajos, voluntar, angajat și pe care îl iubesc de atât de multă vreme, dacă nu dintotdeauna.

În acest an, când serbăm 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, îmi amintesc cu emoție de acel 1 ianuarie 2007, un moment istoric când România s-a alăturat grupului de națiuni europene, în sfârșit reconciliate.

Citește mai departe...

România: creștere economică puternică pe fondul deteriorării fiscale

Potrivit previziunilor economice de primăvară pentru România, PIB-ul real urmează să înregistreze în continuare o creștere puternică, în contextul relaxării fiscale și al creșterilor salariale. Șomajul s-a redus semnificativ în 2016 și se așteaptă să rămână la nivele scăzute și în 2017 și 2018. Cu o creștere economică peste potențial, inflația se estimează că va crește la rândul său. Se preconizează adâncirea deficitului bugetar în urma reducerilor de taxe și a creșterii cheltuielilor publice. Legea salarizării unitare prezintă un risc negativ semnificativ pentru prognoza fiscală.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: „Europa intră în cel de al cincilea an de creștere consecutivă, sprijinită de politici monetare acomodative, o mai mare încredere a mediului de afaceri și a consumatorilor și consolidarea schimburilor comerciale internaționale. De asemenea, este îmbucurător faptul că gradul ridicat de incertitudine care a caracterizat ultimele douăsprezece luni ar putea începe să scadă, însă, în zona euro, redresarea rămâne inegală în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și investițiile. Abordarea cauzelor acestei divergențe reprezintă principala provocare pe care trebuie să o soluționăm în lunile și anii care urmează.”Pe ansamblul Uniunii, economia a intrat în al cincilea an de redresare, care se face simțită, în prezent, în toate statele membre ale UE. Se preconizează că aceasta va continua, într-o mare măsură, într-un ritm constant, în 2017 și 2018.

Citește mai departe...

Comisarul Corina Crețu, prezentă la lansarea campaniei „Succesul e... molipsitor”

Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro au lansat luni, 8 mai 2017, în prezența comisarului european pentru politica regională, doamna Corina Creţu, cea de-a doua ediție a campaniei „Succesul e...MOLIPSITOR!”, parte a Caravanei Fondurilor Structurale.
 
În cadrul evenimentului, comisarul european Corina Crețu a extras câștigătorul concursului de lecții învățate „Pățanii. Povețe. Proiecte îndrăznețe”: Alice Dinculescu din Constanța.

Cu ocazia evenimentului de astăzi, s-a dat astfel startul unui nou proces de descoperire și împărtășire a bunelor practici și a impactului generat de proiectele finanțate din fondurile europene în România. Derulată pentru prima dată în anul 2014, această iniţiativă a strâns laolaltă proiecte și promotori de proiecte ce au transformat România și au arătat efectul pozitiv și transformator al fondurilor europene asupra oamenilor și comunităților.

Citește mai departe...

Nouă etapă a procesului de negociere cu Marea Britanie

Comisia a prezentat miercuri, 3 mai, o recomandare referitoare la demararea negocierilor cu Marea Britanie în temeiul articolului 50. Documentul include un proiect de directive de negociere, încredințându-se astfel Consiliului un mandat legal, după ce Consiliul European a adoptat recent orientările politice.
 
Michel Barnier, negociatorul desemnat de Uniune să conducă procesul desfășurat în temeiul articolului 50, a declarat: „Prin recomandarea pe care am prezentat-o Consiliului, am marcat încă un jalon în direcția urmărită, aceea de a asigura o retragere ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acest lucru este în interesul tuturor părților. Vom lansa negocierile, într-o manieră constructivă, de îndată de Marea Britanie va fi pregătită.”

Citește mai departe...

Săptămâna europeană a tineretului (1-7 mai 2017)

Cu sloganul „Alege-i forma, ia-l cu tine, transformă-l în tine însuți!" (Shape it, move it, be it), campania Comisiei Europene încurajează tinerii să se implice în discuțiile privind viitorul politicii UE din domeniul tineretului, să călătorească și să se mute în străinătate prin intermediul programului Erasmus+ sau să facă parte din noul Corp european de solidaritate, care oferă oportunități tinerilor de a-și exprima solidaritatea cu cei care au cea mai mare nevoie.

Citește mai departe...

Gestionarea deșeurilor: România în fața Curții Europene de Justiție

Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a revizui și adopta planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare.
 
În pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritățile române nu și-au îndeplinit obligația de a revizui și actualiza planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri. Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 2013. Comisia a inițiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în septembrie 2015 și a trimis României un aviz motivat în mai 2016, solicitându-le autorităților să adopte rapid aceste instrumente de bază prevăzute de legislația în materie de deșeuri.

Citește mai departe...

Acţiunile guvernului ungar, sub lupa Comisiei Europene

Ca urmare a discuțiilor din spațiul public maghiar, referitoare la aspectele juridice și valorile de bază ale Ungariei, la demararea unei campanii naționale de consultare intitulată "Stop Brussels", Comisia Europeană a acționat miercuri, 26 aprilie, în două direcții:
 
În primul rând, plecând de la evaluarea juridică aprofundată a Legii învățământului superior maghiar, emisă la data de 4 aprilie, Comisia Europeană a concluzionat că legea nu este compatibilă cu libertățile fundamentale ale pieței interne, în special libertatea de a presta servicii și libertatea de relocare dar, de asemenea, nu este compatibilă cu dreptul la libertate academică, dreptul la educație și libertatea de a desfășura o activitate comercială în condițiile prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum și cu obligațiilejuridice ale Uniunii juridice în temeiul dreptului comercial internațional.

Citește mai departe...