România, deficit de încasare TVA de peste 37%

Țările din UE au pierdut un total aproximativ de 152 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA) în 2015, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, publicat în data de 28 septembrie. Cu toate că România a cunoscut o ameliorare față de situația din anul precedent, ea a continuat să înregistreze cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniune, respectiv 37,2%.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Statele membre nu ar trebui să accepte astfel de pierderi șocante de venituri din TVA. Deși Comisia sprijină eforturile de îmbunătățire a colectării la nivelul întregii UE, normele actuale privind TVA datează din 1993 și sunt depășite. Vom propune în curând modernizarea normelor care reglementează TVA-ul în cadrul vânzărilor dintr-un stat membru în altul. Reforma noastră va contribui la reducerea fraudei transfrontaliere în domeniul TVA cu 80% și la întoarcerea unor sume deosebit de necesare în conturile statelor membre.”

În luna octombrie, Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru cea mai ambițioasă actualizare a normelor în materie de TVA din ultimii 25 de ani. Astfel, frauda în materie de TVA ar trebui să devină mai ușor de abordat, iar colectarea TVA ar trebui să câștige în eficiență. Rapoarte recente din mass-media au legat, de asemenea, frauda la scară largă în materie de TVA de criminalitatea organizată, inclusiv de terorism. Soluții la această problemă pot fi găsite doar prin colaborarea dintre statele membre. Reforma actualului sistem de TVA ar trebui să sprijine, de asemenea, dezvoltarea pieței unice digitale și să completeze agenda stabilită de Comisie pentru realizarea unui sistem fiscal mai echitabil și mai eficient.

Context

„Deficitul de încasare a TVA”, care constituie diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și sumele efectiv colectate, demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase, astfel încât statele membre să poată să beneficieze pe deplin de de aceste venituri pentru bugetele lor.

Frauda transfrontalieră în UE reprezintă un deficit de încasare a TVA-ului în valoare de 50 de miliarde de euro în fiecare an, noul sistem urmând să o reducă cu aproximativ 80%.