Irlanda, trimisă în fața Curții de Justiție în cazul Apple

În data de 4 octombrie, Comisia Europeană a luat decizia de a trimite Irlanda în fața Curții Europene de Justiție, după ce a constatat că aceasta nu a recuperat de la Apple ajutorul de stat ilegal de 13 miliarde de euro. Conform deciziei adoptate de Comisie în august 2016, reducerile de taxe de care a beneficiat Apple au fost considerate ilegale din punctul de vedere al normelor UE privind ajutorul de stat, deoarece i-au permis să plătească impozite substațial mai mici decât alte companii.

Margrethe Vestager, comisarul pentru politica de concurență, a declarat: "Irlanda are de recuperat, de la Apple, până la 13 miliarde de euro, sumă ce reprezintă ajutor de stat acordat ilegal. Totuși, la mai bine de un an de la adoptarea deciziei Comisiei, Irlanda încă nu a recuperat banii, nici măcar parțial. Desigur, înțelegem că sunt cazuri în care recuperarea este mai complicată decât în altele și suntem întotdeauna pregătiți să ne oferim sprijinul. Însă statele membre trebuie să depună eforturile necesare pentru a restabili libera concurență. De aceea, am decis să trimitem Irlanda în fața Curții Europene de Justiție, pentru neimplementarea deciziei menționate."

Irlanda avea ca termen-limită pentru punerea în practică a deciziei Comisiei data de 3 ianuarie 2017, în linie cu procedurile standard din domeniu (adică, patru luni de la notificarea oficială făcută de Comisie). Până când ajutorul de stat ilegal nu este recuperat, compania în cauză continua să beneficieze de un avantaj neregulamentar, motiv pentru care recuperarea trebuie făcută cât mai curând posibil.

Context

Ca principiu, normele de ajutor de stat prevăd recuperarea celui acordat în mod ilegal pentru ca, astfel, să fie eliminate distorsiunile de concurență create de acest ajutor.

Dacă statul membru nu implementează decizia de recuperare, Comisia poate trimite cazul în fața Curții de Justiție. Dacă, după o decizie a Curții pe subiect, statul membru nu se conformează acesteia, Comisia poate cere să îi fie impuse amenzi.